• Home   /  
  • Archive by category "1"

Identifying Thesis Statements In Paragraphs 25-27

Quiz for Mid-Term Exam

Student Self-Grading Multiple Choice

(Javascript must be enabled for this exercise.)

1. Traditionally, the first stage of writing is called ________.

a) beginning
b) inventing
c) concluding
d) none of the above

Answer

Answer: b (p. 5).


2. Process-reflective writing focuses on ________.

a) clarity
b) outlining
c) drafting
d) point form

Answer

Answer:a (p. 5).


3. Reading merely to grasp basic content is, in essence, ________.

a) passive reading
b) one-way reading
c) aggressive reading
d) Both a and b
e) All of the above

Answer

Answer: d (p. 7)


4. A reader who assesses a writer's expertise, experience, and past research assesses the ________.

a) writer’s method
b) writer’s support
c) writer’s basis
d) writer’s credibility

Answer

Answer: d (p. 14).


5. A writer's attitude toward his or her subject can be identified through ________.

a) jargon
b) tone
c) context
d) background
e) All of the above

Answer

Answer:b (p. 22).


6. A(n) ___________ audience is more likely to disagree or differ from the writer's view point.

a) positive
b) negative
c) neutral
d) opposite

Answer

Answer: b (p. 38).


7. Thinking about and developing a topic involves ________.

a) pre-writing
b) organization
c) research
d) composing

Answer

Answer:a (p. 38).


8. Continuously writing without editing to record ideas is called ________.

a) mapping
b) brainstorming
c) freewriting
d) clustering

Answer

Answer: c (p. 44).


9. An outline including sub-points and main points is called ________..

a) scratch outline
b) a formal outline
c) a graphic outline
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 48).


10. Considering purpose, whether the audience is addressed, and if there are unneeded points is called ________.

a) underscoring ideas
b) solidifying ideas
c) solidifying structure
d) overview

Answer

Answer: d (p. 52)


11. An expository essay provides _____________ on/of a subject.

a) an analysis
b) information
c) an opinion
d) All of the above

Answer

Answer: b (p. 56).


12. Critical thinking is essential to ________.

a) expository writing
b) argumentative writing
c) Both a and b
d) None of the above

 

Answer

Answer: c (p. 56).


13.Expository writing uses a _____________-based thesis.

a) fact
b) value
c) policy
d) All of the above

 

Answer

Answer: a (p. 56).


14.Description provides the reader with ________.

a) abstract information
b) concrete description
c) opinions
d) None of the above

 

Answer

Answer:b (p. 57).


15. Recall requires that the writer be aware of ________.

a) basic principles
b) procedures
c) methods
d) All of the above

 

Answer

Answer: d (p. 59).


16. The topic sentence tends to be at the __________ of a paragraph.

a) beginning
b) middle
c) end
d) none of the above

Answer

Answer: a (p. 74).


17. A ________ reminds a reader what the paragraph was about.

 

a)topic sentence
b) wrap
c) conclusion
d) none of the above

Answer

Answer: b (p. 74).


18. Strong paragraphs are ________.

a) coherent
b) unified
c) well-developed
d) all of the above

Answer

Answer: d (p. 76).


19. _______ patterns may be assigned to a paragraph

a) Spatial
b) Chronological
c) Cause and effect
d) all of the above
e) None of the above

Answer

Answer: d (p. 79).


20. Repetition of words may ________.

a) reinforce a core idea
b) emphasize through rhythm
c) All of the above
d) None of the above

Answer

Answer: c (p. 80).


21. Introductions should ________.

a) create reader interest
b) reaffirm the thesis
c) restate the thesis
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 88).


22. Beginning an introduction with a quotation, question, or personal experience is common of the ________.

a) dramatic approach
b) inverted pyramid structure
c) thesis statement
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 89).


23.Thesis statements function to ________.

a) announce the main point
b) introduce the writer
c) establish credibilitye
d) all of the above
e) Both a and b

Answer

Answer: d (pp. 91–92).


24. "Simple" an "expanded" may describe types of ________.

a) conclusions
b) thesis statements
c) introductions
d) body paragraphs

Answer

Answer: b (pp. 94–95).


25."Circular" and "spiral" describe types of ________.

a) conclusions
b) introductions
c) thesis statements
d) body paragraphs

Answer

Answer: a (p. 105).


26.The topic often provides a writer with the ________.

a) main organizational method
b) thesis
c) body paragraph
d)conclusion
e)analysis

Answer

Answer: a (p. 110)


27.If the topic dictates which method is to be used, the essay may use ________.

a) that topic only
b) other methods
c) that method only
d)None of the above

Answer

Answer: b (p. 111).


28.Chronology deals with a topic's ________.

a) thesis
b) conclusion
c) development over time
d) definition

Answer

Answer: c (p. 112).


29.A writer can use description in an essay ________.

a) at any point
b) only at the beginning
c) only at the end
d) at no point

Answer

Answer: a (p. 113).


30. An analogy is a(n) ________.

a) narration
b) evaluation
c) thesis
d) paragraph
e)comparison

Answer

Answer: e (p. 118).


31. Which of the following is a type of claim?

a) fact
b) value
c) policy
d) All of the above
e) None of the above

Answer

Answer: d (p. 122).


32.Tentative claims are ________.

a) temporary
b) conclusive
c) false
d) political
e) All of the above

Answer

Answer: : a (p. 123).


33.________ may be hard or soft.

a) Research
b) Evidence
c) Argument
d) Analysis

Answer

Answer: b (p. 124).


34. Case studies can be used to support ________.

a) precedents
b) analogies
c) personal experience
d) a hypothesis

Answer

Answer: d (p. 126).


35. ________ contributes to a writer's credibility

a) Reliability
b) Fairness
c) All of the above
d)None of the above

Answer

Answer: c (p. 127).


36._________ is a type of writing distinct from arguing or persuading

a) Research
b) Expository
c) Literary analysis
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 133).


37.When explaining or informing, a writer must be familiar with his or her ________.

a) topic
b) reader
c) opinion
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 136).


38.Once a writer has developed a topic, he or she should determine the reader's ________.

a) knowledge
b) interest
c) All of the above
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 137).


39. If the main purpose of a process analysis is to stimulate interest, the writer will need to include________.

a) more detail
b) less detail
c) no details at all
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 137).


40. A ________ essay is often the most challenging

a) process analysis
b) definition
c) compare and contrast
d) None of the above

Answer

Answer: c (p. 143).


41. An extended summary should be mostly in ________.

a) the writer's words
b) quoted
c) point form
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 157).


42. When a writer summarizes from a secondary source, it is important to ________.

a) paraphrase
b) give credit
c) write an abstract
d)annotate

Answer

Answer: : b (p. 157).


43. Compared to the original work, a paraphrase is usually ________.

a) the same length
b) longer
c) shorter
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 164).


44. An abstract is generally written ________.

a) before the writing process beginst
b) after the essay is finished
c) after the writer has reached conclusions
d) Both a and b
e) Both b and c

Answer

Answer: e (p. 165).


45.Annotated bibliographies often accompany ________.

a) books
b) dissertations
c) book reviews
d) Both a and bbr
e) None of the above

Answer

Answer: d (p. 166).


46.When conducting research, a writer must analyze other researchers' ________.

a) conclusions
b) opinions
c) experiences
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 170).


47. After finding sources, the writer must ________ them.

a) paraphrase
b) assimilate
c) cite
d) document

Answer

Answer: b (p. 172).


48.When collecting research, it is important to ensure that the sources have been ________.

a) published to the internet
b) scrutinized by other experts
c) Both of the above
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 176).


49.Early in the research process, potentially useful sources may be added to ________.

a) an annotated bibliography
b) a working bibliography
c) an abstract
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 177).


50. A secondary source is another writer's ________.

a) opinion on a text
b) case study of a text
c) analysis of a text
d) commentary on a text
e) Both c and d
f) Both b and c

Answer

Answer: e (p. 181).


51. When integrating secondary sources, the writer should consider using the ________-format.

a) summary
b) paraphrase
c) direct quotation
d) mixe
e) All of the above

Answer

Answer: e (p. 197).


52. General knowledge often varies according to ________.

a) audience
b) opinion
c) the writer
d) All of the above
e)None of the above

Answer

Answer: : a (p. 196).


53. Using secondary sources allows a writer to support ________.

a) a case study
b) an opinion
c) an argument
d) a description

Answer

Answer: c (p. 197).


54. A writer should summarize ________ when using them to support main points.

a) descriptions
b) opinions
c) ideas
d) phrases

Answer

Answer: c (p. 198).


55. A writer can use________ to indicate the omission of one or more words from a direct quotation

a) ellipses
b) brackets
c) quotation marks
d) boldface

Answer

Answer: a (p. 201).


56. The MLA and APA style guides are updated ________.

a) every decade
b) every two years
c) never
d) every five years
e)None of the above

Answer

Answer: d (p. 212).


57. Most documentation styles include ________ in the citations.

a) the author namebr /> b) the page number or other locator
c) the year of publication
d) All of the above
e) None of the above

Answer

Answer: d (p. 213).


58.APA stands for ________.

a)Associated Physiology Association
b) American Psychic Association
c) Associated Physics Association
d)American Psychological Association

Answer

Answer: d (p. 213).


59. Both APA and MLA styles use ________ references for in-text citations.

a) parenthetical
b) footnotes
c) endnotes
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 213).


60. In MLA, if a direct quotation is longer than four typed sentences, the writer should use ________.

a) Chicago style
b) block format
c) a footnote
d) an endnote
e) None of the above

Answer

Answer: b (p. 232).


61. When presenting an argument, the writer should be sure that the tone does not come across as ________.

a) logical
b) fair
c) opinionated
d) ethical
e) reasonable

Answer

Answer: c (p. 265).


62. A writer can show a lack of objectivity through use of ________.

a) slanted language
b) loaded language
c) logical language
d) formal language
e) Both a and b
f) Both b and c

Answer

Answer: e (p. 271).


63. To help the reader visualize an argument, the writer can use ________.

a) allusion
b) analogy
c) a conclusion
d) a fallacy
e) None of the above

Answer

Answer: b (p. 273).


64. When using personal experience in an argument, it is important to use a ________ tone.

a) objective
b) subjective
c) formal
d) All of the above
e) None of the above

Answer

Answer: a (p. 273).


65. Deductive reasoning uses ________.

a) a major premise
b) a minor premise
c) a fallacy
d) All of the above
e) Both a and b

Answer

Answer: e (p. 276).


66. This and her are ________.

a) interjections
b) determiners
c) verbs
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 301).


67. A subject of complement is the noun or pronoun that completes the subject after a ________.

a) linking verb
b) linking adjective
c) linking noun
d) linking adverb

Answer

Answer: a (p. 302).


68. A personal pronoun refers to ________.

a) people
b) things
c) Both a and b
d) None of the above

Answer

Answer: c (p. 303).


69. A compound sentence is formed by two or more independent clauses joined by a ________.

a)coordination conjunction
b) adverb
c) noun
d) fragment

Answer

Answer: b (p. 301).


70. A run-on sentence is sometimes called a(n) ________.

a) comma splice
b) fragment
c) fused sentence
d) incomplete sentence

Answer

Answer: c (p. 325).


71. Commas can be used to separate ________.

a) items in a series
b) two things only
c) sentences
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 332).


72. A compound consists of ________.

a) three words
b) two words
c) one word
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 333).


73. With coordinate adjectives, commas are ________.

a) required
b) not required
c) left to the writer's discretion
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 338).


74. Semicolons can be used to join ________.

a) independent clauses
b) fragments
c) Both of the above
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 342).


75. Apostrophes indicate the ________ case.

a) interrogative
b) plural
c) possessive
d) All of the above

Answer

Answer: c (p. 353).


76. Usually, the subject of a sentence performs the action of the ________.

a) adverb
b) verb
c) phrase
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 360).


77. Collective nouns refer to ________.

a) groups
b) an animal
c) an idea
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 363).


78. ________ refer to nonspecific objects or individuals

a) Indefinite pronouns
b) Collective nouns
c) Compound subjects
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 363).


79. If a pronoun lacks an apparent noun antecedent, the result is ________.

a) unclear reference
b) antecedent agreement
c) no reference
d) None of the above

Answer

Answer: c (p. 371).


80. ________ refer to persons.

a) Pronouns
b) Adjectives
c) verbs
d) Dashes

Answer

Answer: a (p. 376).


81. Concise writing is ________.

a) direct
b) precise
c) specific
d) All of the above

Answer

Answer: d (p. 406).


82. To express the importance of concise writing, editors suggest the formula: one + one = ________.

a) two
b) three
c) one-half
d) one-quartere)
e) None of the above

Answer

Answer: c (p. 407).


83. If a prepositional phrase is redundant it is called ________.

a) phony phrase
b) a dependent phrase
c) an empty phrase
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 409).


84. ________ are indirect.

a) Active constructions
b) Passive constructions
c) Intensives
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 411).


85. Informal writing will often allow use of ________.

a) contractions
b) slang
c) colloquialisms
d) idioms
e) All of the above

Answer

Answer:e (p. 419).

Student Short Answer Questions

1. When scanning for gist, a reader may focus on ________.

Answer

Answer: keywords (p. 10).


2. The best inference is ________ one.

Answer

Answer: the most probable (p. 13).


3. Outside of research, a credible writer should provide ________ for his or her argument.

Answer

Answer: support (p. 15).


4. Outside of analysis and questioning, a credible writer should provide a ________.

Answer

Answer: conclusion (p. 15).


5. Rather than being explicit, a word definition may be ________.

Answer

Answer: implied (p. 26)


6. An audience with some interest in a subject is called a(n) ________ audience

Answer

Answer: general (p. 36).


7. ________ involves writing down points in paragraph form.

Answer

Answer: Composing (p. 41).


8. A broad category that may contain many points is known as a(n) ________.

Answer

Answer: subject.


9. A ________ outline is particularly useful in preparing for short or in-class essays

Answer

Answer: scratch (p. 48).


10. Returning to an outline and assessing structure, unity, and logical sequence all involve ________.

Answer

Answer: solidifying structure (p. 53).


11. Writing that uses value- or policy-based thesis statements is ________.

Answer

Answer: argumentative (p. 56).


12. Research is most commonly integral to ________ writing.

Answer

Answer: expository (p. 56)..


13. Discernment and adaptability stress a focus on ________ and ________.

Answer

Answer:distinguishing what is important; strong points (pp. 60–61).


14. In a critical response, the first sentences should include ________ or ________.

Answer

Answer: overview; generalization about the topic (p. 65).


15. A critical response exercises ________ reading skills.

Answer

Answer:active (p. 64).


16. A paragraph functions to ¬¬¬¬________ an important point and to ________ that point.

Answer

Answer: introduce; develop (p. 74).


17. ________ connect a paragraph to what comes before and after.

Answer

 

Answer: Transitions (pp. 75-76).

18. Focusing on one idea in a paragraph works toward paragraph ________.

Answer

 

Answer: unity (pp. 76–77).

19. To obtain rhythm and ovoid unnecessary repetition, a writer may replace repeating words with ________.

Answer

 

Answer: ssynonyms (p. 80).

20. In effect, in fact, and certainly are example of transitions of ________.

Answer

 

Answer: emphasis (p. 80).

21. In an introduction, proceeding from the general to the specific is known as the ________ structure.

Answer

 

Answer: inverted pyramid (p. 88).

22. Beginning an outline with the strongest point is called ________ order.

Answer

 

Answer: inverted climax (dramatic) (p. 102).

23. A ________ conclusion reminds and reinforces the thesis.

Answer

 

Answer: circular (p. 105).

24. A ________ conclusion leads beyond the thesis.

Answer

 

Answer: spiral (p. 105).

25. A conclusion should not restate the ________ word for word.

Answer

 

Answer: thesis (p. 105).

26. A topic can lead a writer to a specific ________ of development.

Answer

 

Answer: method (p. 110).

27. Methods of developing patterns are also known as ________ patterns.

Answer

 

Answer: rhetorical (p. 111).

28. ________ something can allow the writer to tell the reader what they will talk about.

Answer

 

Answer: Defining (p. 112).

29. ________ essays are usually fact-based.

Answer

 

Answer: Process analysis (p. 114).

30. Systematically drawing similarities and differences between different objects or concepts defines the ________ method.

Answer

 

Answer: comparison and contrast (p. 118).

31. A claim that functions as a conclusion is a ________ claim.

Answer

 

Answer: conclusive (p. 123).

32. A tentative claim is ________.

Answer

 

Answer: temporary (p. 123).

33. Especially when doing research, it is important to find ________ evidence.

Answer

 

Answer: hard (p. 124).

34. ________ evidence indirectly supports a writer's points.

Answer

 

Answer: : Soft (p. 125).

35. Detailed examples that often take the form of brief narratives are called ________.

Answer

 

Answer: illustrations (p. 126).

36. The ________ essay is often the first essay students learn to write.

Answer

 

Answer: expository (p. 133).

37. Process analysis, definition, and compare and contrast essays often do not require ________.

Answer

 

Answer: research (p. 135).

38. Process analysis essays often serve to stimulate ________.

Answer

 

Answer: interest (p. 136)./h5>

39. Definition often allows for a ________ for an argument.

Answer

 

Answer: starting point (p. 141).

40. Block and point-by-point methods of organization should be applied to a(n) ________ essay.

Answer

 

Answer: comparison and contrast essay (p. 144)

41. Summarizing from a ________ source requires the writer to borrow important parts of someone else's writing.

Answer

 

Answer:borrow (p. 159).

42. To clarify whether a writer is explaining or arguing, a writer may use a ________ phrase.

Answer

 

Answer: signal (p. 159).

43. An abstract should be written ________ a writer has finished the essay.

Answer

 

Answer: after (p. 165).

44. Entries in an annotated bibliography should be ________.

Answer

 

Answer: brief (p. 166).

45. An annotated bibliography may include a(n) ________ of a study's usefulness to a project.

Answer

 

Answer: appraisal (p. 166).

46. At the college or university level, exposition usually involves ________.

Answer

 

Answer: research (p. 170).

47. In the early draft stage, the writer should be concerned with ________ sources into the essay.

Answer

 

Answer: integrating (p. 173).

48. Conducting research most often requires focus on factual ________.

Answer

 

Answer: evidence (p. 174).

49. In the case of articles, when scanning for useful sources a writer may save time by reading the ________.

Answer

 

Answer: abstract (p. 177).

50. To ensure that an article is credible, the writer should check if the journal is ________.

Answer

 

Answer: peer reviewed (p. 182).

51. A writer may receive a zero on an assignment, for the class, or be expelled from a college or university for ________.

Answer

 

Answer: plagiarizing (p. 195).

52. A writer does not need to cite ________ knowledge.

Answer

 

Answer: general (p. 195).

53. A writer can use a mixture of paraphrase and direct quotation in what is called ________ format.

Answer

 

Answer: mixed (p. 199).

54. When a source's exact wording is important to an argument, the writer should use a ________ quotation.

Answer

 

Answer: direct (p. 198).

55. When using ellipses, the writer should type ________ spaced dots to indicate the omission.

Answer

 

Answer: 55. Answer: three (p. 201).

56. Most documentation styles require an abbreviated ________ to follow a reference.

Answer

 

Answer: citation (p. 213).

57. APA places a(n) ________ between the author and date.

Answer

 

Answer: comma (p. 214).

58. ________ marks are not used in a bock quotation.

Answer

 

Answer: Quotation (p. 214).

59. MLA uses a ________ Cited page.

Answer

 

Answer: Works (p. 235).

60. MLA allows informational footnotes at the ________ of each page.

Answer

 

Answer: bottom (p. 244).

61. Treadmill logic is a logical ________.

Answer

 

Answer: fallacy (p. 268).

62. A fallacy of irrelevance that attempts to mislead or distract a reader is called a ________.

Answer

 

Answer: red herring (p. 268).

63. A fallacy that compares two things that are not alike is called a ________.

Answer

 

Answer: false analogy (p. 269).

64. Slanted or loaded language causes a writer to show a lack of ________.

Answer

 

Answer: objectivity (p. 271).

65. A specific claim states clearly and directly what a writer will be ________.

Answer

 

Answer: arguing (p. 274).

66. Prepositions are also known as ________.

Answer

 

Answer: joiners (pp. 306–307).

67. Correlative conjunctions require parallel ________.

Answer

 

Answer: structure (p. 308).

68. A main pronoun or noun on its own is often called the ________ subject.

Answer

 

Answer: simple (p. 311).

69. A command sentence known as a(n) ________ sentence may consist of only a predicate.

Answer

 

Answer: imperative (p. 312).

70. The joining of two complete sentences by a comma results in a comma ________.

Answer

 

Answer: splice (p. 326).

71. The use of commas to separate items in a series applies to ¬________ or more parallel items.

Answer

 

Answer: three (p. 332).

72. A comma can be used to separate coordinate ________.

Answer

 

Answer: adjectives (p. 337).

73. A serial semicolon may be used to separate items in a ________.

Answer

 

Answer: series (p. 334).

74. Dashes convey a ________ in thought and should be used sparingly.

Answer

 

Answer: break (p. 347).

75. Commas should not be used to separate ________ compounds.

Answer

 

Answer: simple (p. 352).

76. ________ pronouns always ask questions.

Answer

 

Answer: Interrogative (p. 379).

77. Pronouns must agree in gender, number, and ________ with its antecedent.

Answer

 

Answer: person (p. 381).

78. The technical term for word order is ________.

Answer

 

Answer: syntax (p. 382).

79. Dangling modifiers modify the closest ________.

Answer

 

Answer: noun (p. 385).

80. Compounds require the principle of ________ structure.

Answer

 

Answer: parallel (p. 392).

81. Formal writing should be concise, and therefore should avoid ________.

Answer

 

Answer: circumlocutions (p. 406).

82. Passive constructions displace the ________.

Answer

 

Answer: subject (p. 411).

83. To pass away or to pass on are ________ for death.

Answer

 

Answer: euphemisms (p. 417).

84. The verb to be often appears as a ________ verb.

Answer

 

Answer: helping (p. 423).

85. A ________ sentence begins with a modifier, which appears before the independent clause.

Answer

 

Answer: periodic (p. 427).

В воздухе пахло жженой пластмассой. Вообще говоря, это была не комната, а рушащееся убежище: шторы горели, плексигласовые стены плавились. И тогда она вспомнила. Дэвид. Паника заставила Сьюзан действовать.

One thought on “Identifying Thesis Statements In Paragraphs 25-27

Leave a comment

L'indirizzo email non verrà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *